streda 20. marca 2013

Medová bábovka s orieškami a sušeným ovocím

POTREBNÉ PRÍSADY

5 ks vajcia, 250 g polohrubá múka, 2 ks vanilkový cukor, 3 lyžice medu, 2 lyžice javorového sirupu (je možné nahradiť medom), 1 lyžička škorice, 1 lyžička medovníkového korenia, 1 dcl mlieko,1 dcl olej, 1 kypriaci prášok do pečiva, trošku rumu, hrsť hrozienok, hrsť sušeného ovocia podľa vlastného výberu, menšia hrsť vlašských orechov, menšia hrsť pražených lieskovcov, čokoláda - môže byť polka, alebo aj celá tablička strúhanka

POSTUP PRÍPRAVY

Ako prvé si dáme namočiť hrozienka a sušené ovocie do rumu (vynikajúce sú sušené slivky a brusnice).
Následne si pripravíme 2 misky. 
Rozbijeme 5 vajec a oddelíme žĺtka od bielkov. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. V osobitnej miske potom vyšľaháme žĺtka s vanilkovým cukrom, medom, javorovým sirupom, škoricou a perníkovým korením až do penista, pridáme mlieko a tiež dobre premiešame. Postupne pridávame múku premiešanú s kypriacim práškom. Pridáme asi tak polovicu, potom primiešame olej a dobre zmiešame. Zľahla pridáme časť našľahaných bielkov, zas trochu múky, zas trochu bielkov až kým sa nám pekne nerozmieša múka a zľahka tie bielka do toho. Nakoniec pridáme sušené ovocie a hrozienka v rume, samozrejme aj s rumom. Pridáme lieskovce, orechy a nalámanú čokoládu - môže byť horká, mliečna, ja som dala mliečnu - orieškovú.
Poriadne vyolejujeme bábovkovú formu a vysypeme strúhankou. 

Pečieme približne 40 minút pri 180 stupňoch vo vopred vyhriatej rúre. Ja som ju odhadla podľa farby a cesto skúsila špáradlom. 

Keďže ja nemám rada pocukrované bábovky, tak ja neposýpam cukrom. Ale kto má rád, môže si ju zaliať čokoládovou polevou. Ja ju mám rada presne takú neocukrovanú, medovú s hrnčekom mliečka!




Lokše - moje prvé

Potrebujeme:uvarené zemiaky v šupke, soľ, hladká múkaPrípava:Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme ich. Následne ich ostrúhame na strúhadle na jemno. Pridáme soľ a múku, aby cesto zostalo mäkké, ale nelepilo sa. Ja som dávala na 500 g zemiakov asi tak 1/3 múky, čiže okolo 170 g.Všetko spolu spracujeme a urobíme si valček, ktorý narežeme na menšie kúsky. Z nich si vyvaľkáme cesto do tvaru lokše. Popicháme ho nožíkom a opečieme na panvici bez masti. Ak je opečené z oboch strán, tak dáme na tanier a bohate potrieme kačacou masťou! 
Prikryjeme, aby zostali mäkké a vláčne!


Dobrú chuť!

pondelok 18. marca 2013

Plnený baklažán

POTREBNÉ PRÍSADY

1 baklažán, 2 uvarené vajíčka, slnečnicové a tekvicové semiačka, 1 jarná cibuľka, 2 strúčiky cesnaku, 2 plátky parmskej šunky, 2 plátky syru, soľ, farebné korenie (stačí aj čierne), ale najlepšie je čerstvo namleté, olivový olej


POSTUP PRÍPRAVY

Baklažán si prekrojíme na polovicu a vydlabeme dužinu. Pokvapkáme ho olejom, nakrájame do neho plátky cesnaku a okoreníme.


Následne si dáme pražiť semiačka. Medzitým si nastrúhame vajíčka uvarené na tvrdo, pridáme opražené semiačka, nakrúžky pokrájanú cibuľku, osolíme a dobre zamiešame. 

Na polovičky baklažánu si dáme parmskú šunku, naložíme na ňu plnku.

 Prikryjeme plátkom syra. 

Všetko dáme zapiecť do rúry, kým nám syr nechytí zlatistú farbu! :)
Podávame s čerstvou zeleninou, po prípade chrumkavým pečivom a nejakou omáčkou: cesnakovou, chrenovou, alebo len bielym jogurtom.

Chutí dobre i s chladeným bielym vínom! :)

Dobrú chuť!!!



Jablkovo-hruškový mrežovník

POTREBNÉ PRÍSADY

250g hladkej múky, 125g obyčajného masla, 1 lyžica javorového sirupu (alebo medu), 1 vajce, štipka soli. Plnka:5-6 jabĺk,2 x vanilkový cukor, javorový sirup alebo med podľa chuti, škorica

POSTUP PRÍPRAVY

Z múky,z javorového sirupu,zmäknutého masla,soli a vajíčka vsom si spracovala cesto. Cesto som nechala na chlade, v miske na pol hodinu až hodinu odstáť.  Medzitým sme si s Julkom spravili plnku: načistíme a nastrúhame si hrušky a jablká, ktoré si ochutíme podľa fantázie a chuti. Ja som dala škoricu, vanilkový cukor a javorový sirup. Z cesta som odobrala tak od oka tretinu. Zo zvyšného cesta som vyvaľkala kruh a prenesla ho do namaslovanej tortovej formy. Cesto musí byť až po okraje a pár krát som popichala vidličkou. Dáme rovnomerne plnku. Zo zbytku cesta som vyšúlala mriežky a poukladala na jablkovú plnku. Pečieme na 170-180 *C asi 30 min. (lepšie je to sledovať).


Najsuprovejšie je, že sa môže dať rôzna ovocná plnka, resp. plnka v kombinácii s tvarohom, makom alebo orechami. :)

Vynikajúce s orginál chladenou šlahačkou, alebo len s kávom, či mliečkom! :) Je taaak mňamky sťavnatý!!!

Je to všetko na chuti a fantázii... :)

Dobré maškrtenie!!!


pondelok 4. marca 2013

Malá vianočná vianočka


Moja prvá vianočka a keďže sme len dvaja, tak som ju spravila ako menšiu porciu. Hoci môj drahý nemá rád sladké na tejto si pochutil tak, že nestihla ani vychladnúť.
Popozerala som rôzne recepty a nakoniec som si vytvorila svoj vlastný. Keďže obaja milujeme vanilkovú chuť, tak som spravila viac - menej vanilkové cesto.
SUROVINY
Začiatok formulára
250 g múka polohrubá
50 g maslo
1 ks vajce
1/2 kociek droždie
2 PL med poriadne plné lyžice
1,5 dl mlieko
1 štipka soľ

2 ks vanilínový cukor
1 ks vajce
1 ks vanilka
trochu rum
1/2 hrstí hrozienok, pol hrste sušených brusníc, pol hrste orechov a pol hrste lieskovcov
1 ks vajce
1/2 hrstí lúpaných mandlí


Postup receptu:

Dáme si namočiť hrozienka a sušené brusnice do rumu a necháme, aby nám pekne nasiakli rumom. Do hrnčeka som dala zohriať trochu mlieka, aby bolo vlažné - viac teplé ako studené, pridala som trochu medu, poriadne zamiešala a nadrobila asi pol kocky droždia. Kvások som odložila na teplé miesto. Medzi tým som si do rýchlokysky pripravila múku, štipku soli, vanilkový a vanilínový cukor, vydlabala som vanilku, poriadne som premiešala, vymiešala som si aj jedno vajíčko s medom a keď bol kvások hotový, tak som suchú zmes, vajíčko so zvyškom medu a kvások pekne spolu spracovala. Nechala som kysnúť asi 1 a pol hodiny na teplom mieste. Následne som rukou cesto premiešala, pridala som namočené hrozienka a brusnice, posekané orechy a lieskovce, (nie na príliš malé kúsky) znova som cesto spolu spracovala. Na vymúčenej doske som si cesto rozdelila na polovicu a potom každú polku na 3 časti. Z každej časti som vyšúlala valčeky, 3 ks a zaplietla, to isté som spravila aj s druhou časťou. Takže som mala z troch prameňov zapletené 2 časti. Tú širšiu som dala dole a na to som položila tú menšiu. Prikryla som to utierkou a nechala som to ešte dobrú pol hodinu odpočívať a kysnúť. Pôvodne som chcela 4+3+2 zapletať, ale cesta bolo naozaj máličko a ako tam boli tie orechy a hrozienka s brusnicami, ťažšie sa spracovávalo. Po pol hodine som vianočku preložila na vymaslovaný plech, potrela vajíčkom a posypala lúpanými mandľami. Vianočku som dala do vopred vyhriatej rúry (vyhrievaná na 200 stupňoch), potom som to stiahla na 150- 170 stupňov a piekla cca 45 minút. Keď bola pekne zlatistá, odskúšala som cesto špáradlom. Ešte teplú som ju potrela maslom, aby nebola suchá.
Spodná časť formulára

Čučoriedkové a malinové parené buchty

POTREBNÉ PRÍSADY

Robila som len menšiu porciu pre dvoch, ale nakoniec vyšlo cca 18 ks búcht:  300 g polohrubej múky, štipka soli,pol kocky droždia (alebo pol sáčku instantného droždia), cca 1,5 dcl mlieka, 1 polievková lyžica medu, kravské maslo, malinový džem,  čučoriedkový džem - tvrdý, najlepšie s kúskami čučoriedok, ja som mala domáci od Julkovho ocinka - BOŽSKÝ!

POSTUP PRÍPRAVY

Najprv som si dala zohriať trochu mlieka a rozmiešala som v ňom med, pridala rozdrvené droždie a dala na teplo, kým sa mi nezarobil pekne kvások. 
V rýchlokyske som si zmiešala múkú, štipku soli, pridala zarobený kvások a pekne spracovala cesto, aby nebolo ani moc tuhé a ani moc mäkké. Keďže sa mi zdalo tuhšie, pridala som trochu vlažnej vody. Nechala som vykysnúť asi 1 a pol hodiny. Keď cesto vykyslo, na vymúčenej doske som ho vyvalkala, nakrájala na kocky a plnila džemom. Spravila som malé buchtičky a ešte som ich prikryla na 15 minút a nechala kysnúť. Medzitým som si pripravila parný hrniec, vymaslovala ho, aby sa buchty neprilepili a parila som ich cca 10 minút. Do misky som nakrájala kúsky masla a do toho som dala ešte horúce parené buchty.



Podávame s roztopeným kravským maslom, s Grankom, alebo kakaovo-cukrovou posýpkou, makovo - cukrovou alebo orechovo - cukrovou posýpkou.

Je to bašta!!! Napriek tomu, že môj najdrahší ježko nemá rád sladké, tak zvládol až 6 buchiet a ostatné si nechal v pohotovosti!!! :)

Želám dobrú chuť!!!

Moja prvá knedľa - priamo z parného hrnca


Takže naberáme nový dych:
POTREBNÉ PRÍSADY

Robila som len malé knedle - 2ks a na to je potrebné: 250 g polohrubej múky, štipka soli, 1 vajíčko, 1 stará žemľa, pol kocky droždia (alebo pol sáčku instantného droždia), cca 1,5 dcl mlieka, 2 malé lyžičky cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Najprv som si dala zohriať trochu mlieka a rozmiešala som v ňom cukor, pridala rozdrvené droždie a dala na teplo, kým sa mi nezarobil pekne kvások. 
Medzi tým som si pokrájala jednu žemľu na malé kocky. V rýchlokyske som si zmiešala múkú, veľkú štipku soli, pridala vajíčko a zarobený klások a pekne spracovala cesto, aby nebolo ani moc tuhé a ani moc mäkké. Keďže sa mi zdalo tuhšie, pridala som trochu vlažnej vody a nakoniec som zamiešala ku koncu kocky zo žemličky. Nechala som vykysnúť. Keď cesto vykyslo, na vymúčenej doske som ho spracovala, rozdelila na 2 časti a vytvarovala som z nich bochníky. Cesto som nechala ešte asi pol hodinu prikryté odpočívať.

Spodok nádob parného hrnca som vyolejovala a knedlíky som preložila do hrnca. Parila som cca 22 minút.




Je vynikajúca s dobre smotanovým segedínom! 

Knedlíky zostali krásne a veľmi chutné. Želám dobrú chuť!!! :)