Moja prvá vianočka a keďže sme len dvaja, tak som ju
spravila ako menšiu porciu. Hoci môj drahý nemá rád sladké na tejto si pochutil
tak, že nestihla ani vychladnúť.
Popozerala som rôzne recepty a nakoniec som si vytvorila svoj vlastný. Keďže obaja milujeme vanilkovú chuť, tak som spravila viac - menej vanilkové cesto.
Popozerala som rôzne recepty a nakoniec som si vytvorila svoj vlastný. Keďže obaja milujeme vanilkovú chuť, tak som spravila viac - menej vanilkové cesto.
SUROVINY
250 g múka
polohrubá
50 g maslo
1 ks vajce
1/2 kociek droždie
2 PL med
poriadne plné lyžice
1,5 dl mlieko
1 štipka soľ
2 ks vanilínový
cukor
1 ks vajce
1 ks vanilka
trochu rum
1/2 hrstí hrozienok,
pol hrste sušených brusníc, pol hrste orechov a pol hrste lieskovcov
1 ks vajce
1/2 hrstí lúpaných
mandlí
Postup receptu:
Dáme si namočiť hrozienka a sušené brusnice do rumu a necháme, aby nám
pekne nasiakli rumom. Do hrnčeka som dala zohriať trochu mlieka, aby bolo vlažné - viac teplé ako studené,
pridala som trochu medu, poriadne zamiešala a nadrobila asi pol kocky droždia.
Kvások som odložila na teplé miesto. Medzi tým som si do rýchlokysky pripravila
múku, štipku soli, vanilkový a vanilínový cukor, vydlabala som vanilku,
poriadne som premiešala, vymiešala som si aj jedno vajíčko s medom a keď bol
kvások hotový, tak som suchú zmes, vajíčko so zvyškom medu a kvások pekne spolu
spracovala. Nechala som kysnúť asi 1 a pol hodiny na teplom mieste. Následne
som rukou cesto premiešala, pridala som namočené hrozienka a brusnice, posekané
orechy a lieskovce, (nie na príliš malé kúsky) znova som cesto spolu
spracovala. Na vymúčenej doske som si cesto rozdelila na polovicu a potom každú
polku na 3 časti. Z každej časti som vyšúlala valčeky, 3 ks a zaplietla, to
isté som spravila aj s druhou časťou. Takže som mala z troch prameňov zapletené
2 časti. Tú širšiu som dala dole a na to som položila tú menšiu. Prikryla som
to utierkou a nechala som to ešte dobrú pol hodinu odpočívať a kysnúť. Pôvodne
som chcela 4+3+2 zapletať, ale cesta bolo naozaj máličko a ako tam boli tie
orechy a hrozienka s brusnicami, ťažšie sa spracovávalo. Po pol hodine som
vianočku preložila na vymaslovaný plech, potrela vajíčkom a posypala lúpanými
mandľami. Vianočku som dala do vopred vyhriatej rúry (vyhrievaná na 200
stupňoch), potom som to stiahla na 150- 170 stupňov a piekla cca 45 minút. Keď
bola pekne zlatistá, odskúšala som cesto špáradlom. Ešte teplú som ju potrela
maslom, aby nebola suchá.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára