pondelok 3. júna 2013

Americký mrkvový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY

10 dkg sušeného ovocia (hrozienka, slivky, marhule), 30 dkg mrkvy, 12,5 dkg hladkej múky, 12,5 dkg celozrnnej múky, 1 KL mletej škorice, 1 KL mletého zázvoru, 1 KL prášku na pečenie, 1 KL sódy bikarbóny, 2 PL agavé sirupu, 2 PL javorového sirupu

, 1 štipka soli, 4 vajcia, 2 dl slnečnicového oleja. Na polevu: 20 dkg jemného tvarohu, 8 PL Salca Ozdoba: Podľa vlastného zvolenia, napr. farebné cukríky



POSTUP PRÍPRAVY

Je to veľmi chutný, šťavnatý koláčik a ku všetkému aj celkom zdravý
1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov, resp. na plynovej rúre štvrtý stupeň. Pripravíme si buď malý plech o formáte 20x25 cm, alebo stredne veľkú tortovú formu. Vyolejujeme formu, resp. plech vyložíme papierom na pečenie. 
2. Sušené ovocie a hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľku postáť, napučať. Medzitým si očistíme mrkvu a nastrúhame na jemnom strúhadle. Ak je veľmi vodnatá, vytlačíme nadbytočnú vodu.
3. Múky, korenia a prášok na pečečenie i sódu bikarbónu poriadne zmiešame. Pridáme cukor (ja som pridala cca 2 veľké lyžice agavé sirupu a 2 lyžice javorového sirupu namiesto cukru a nemala som cesto veľmi sladké, lebo u nás sa sladí pomenej). Pridáme vajíčka, olej a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme mrkvu. Scedíme vodu z ovocia a pridáme to tiež do misky. Dobre premiešame.
4. Pečieme približne 40 až 45 minút. Necháme vychladnúť
5. Tvaroh zmiešame so salcom. Polku zmesy natrieme na vychladnutý koláč.
6. Po stuhnutí potrieme koláč druhou polkou polevy.
7. Ozdobíme podľa vlastnej nápaditosti. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára