nedeľa 16. júna 2013

Jablkové tiramisu

Keďže dnes máme "Deň otcov", chcela som nášmu ocinkovi v mene môjho slniečka pripraviť niečo netradičné. Tak som k nám do  bytu prepašovala kúsok talianska a francúzska. Netradičná chuť francúzskeho "Tarte Tatin" a talianskeho "Tiramisu" sa zliala do jedného a tu to máme.


Potrebujeme:
5 dkg masla
10 dkg cukru
3 menšie jablká, ošúpané a pokrájané na 2x2 cm kocky
šťava z 1/2 citróna
1 malá lyžička škorice
cca hrsť orechov

Na tiramisu krém potrebujeme:
3/4 dl 100% jablkového džúsu
2 PL medu
25 dkg mascarpone
1 šľahačka na šľahanie

Posledná vrstva:
detské piškóty
1 dcl jablková šťava
3 PL rumu

Ako na to?
Orechy opražíme pekne do zlata, Keď vychladnú, nasekáme ich.
Následne si maslo roztopíme s cukrom a spracujeme na miernom ohni. Pridáme pokrájané jablká, citrónovú šťavu a škoricu. Pod pokrievkou udusíme do mäkka. Medzitým si môžeme spracovať krémovú časť. Jablkovú šťavu dobre vyšľaháme s medom, pridáme mascarpone, premiešame a nakoniec prilejeme šľahačku. Ak sú jabĺčka už mäkké, odokryjeme a povaríme, kým sa nám jemne skaramelizujú.
Následne si pripravíme 4x2,5 dcl misky, alebo litrovú misku, kde budeme vrstviť túto pochúťku.
Zmiešame si približne 1 dcl jablkového džúsu s rumom a v tejto zmesi namáčame piškóty. Pridáme krémovú zmes, jablkovú zmes a nakoniec posypeme orechmi. Potom opakujeme: piškóty, krém, jablková zmes, orechy. Odložíme do chladničky na noc. Podávame studené z chladničky. :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára